0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Een beetje baas houdt kantoor bij een bar

Door Maarten Veeger | 16 feb. 2017 12:00:00 |

Een beetje baas houdt kantoor bij een bar

We zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld. En nu ik weer een dik jaar in Nederland woon verbaast me die conclusie van Amerikaanse en Europese onderzoeksbureaus niet. Die sloten koffie zijn niet zozeer de kopjes filterkoffie of de koffie uit fraaie designmachines thuis op het aanrecht. Die kwantiteit zit hem in onze koffiecultuur op kantoor. Waar we al snel drie-vier-vijf bekertjes automatenkoffie achteroverslaan.

Geen Hollands kantoor zonder koffiemachine. Niet vreemd. Want de bij veel bedrijven secondaire arbeidsvoorwaarde zorgt volgens weer een ander onderzoek dat de helft van het personeel productiever is. Je bent als baas dus gek als je geen koffie aanbiedt. Of -wellicht nog erger- je personeel ervoor laat betalen.

Toch is dat in het echte koffieland Italië wel het geval. Het zijn hier niet de grootste koffiedrinkers op gebied van kwantiteit, maar van kwaliteit. Ook op kantoor. En dus zijn er vaak geen koffieautomaten. Voor goede koffie op kantoor gaat een beetje Italiaan de straat op. Naar de bar verderop in de straat.

Aan die bar drink je de espresso of cappuccino natuurlijk in de perfecte omgeving. Maar soms heeft ook een Italiaan tijdens werktijd andere prioriteiten, hoe snel die koffie aan de bar ook achterover geslagen is. En dus moet die koffie uit de bar op het kantoor komen. Dat is nooit teveel gevraagd aan een Italiaanse barista. Naar keuze schenkt hij de koffie in een echt kopje dat je later dan wel moet terugbrengen of in een papieren bekertje.

Dat wordt netjes afgedekt met wat zilverpapier. Suikerzakje erbij en op een dienblad de straat op, kantoor binnen de lift in en uit en gepresenteerd met een vriendelijke lach.

Zoiets voelt als een feestje. Waarom kan zoiets in Italië? En hier in Nederland niet? Ten eerste omdat we natuurlijk al die apparaten al op kantoor hebben staan. En ten tweede omdat iedere beetje straat in Italië wel vijf tot tien barren heeft. De beste koffie is daarmee overal verkrijgbaar. En voor die kleine koffiebarren is een vaak koffiedrinkende klant een deur verder of een verdieping hoger, al snel een goede klant. Daar loopt hij of zij graag het kantoor voor in.

Het ergste wat je een afdeling of bedrijf in Italië dan ook kan aandoen, is een verhuizing naar een industrieterrein of afgelegen businesspark. Sowieso niet leuk natuurlijk in vergelijking met de prachtige binnensteden maar ook de toevoer van de beste kopjes koffie is dan niet meer gegarandeerd. Op zo'n vaak troosteloos bedrijventerrein is lang niet altijd een bar te vinden. En moet er dus toch zo'n vreselijke koffieautomaat op kantoor komen. Met matige koffie. Een beetje Italiaanse baas doet dat zijn mensen en zichzelf niet aan. En blijft kantoor houden in een straat met een goede koffiebar.