Ook astronauten hebben koffie nodig. Met die wetenschap stortte het Italiaanse ingenieursbedrijf Argotec zich de afgelopen jaren in hoe ze heren en dames, die in een baan om de aarde cirkelen, dagelijks een lekker bakkie kunnen doen. Nu er een Italiaanse dame in het internationale ruimtestation ISS woont, kan de praktijktest beginnen. Want wie kan zoiets nu beter testen dan zij?
 
Astronaute Samatha Cristoforetti ging afgelopen november de ruimte in. Voor haar vertrek werkte ze al met een chef aan een fatsoenlijke maaltijd voor aan boord. Er is in het ruimtestation geen plaats voor een diepvries en dat betekent dat alle voeding ook al snel de echte onaantrekkelijke astronautenpoedervoeding wordt. Maar ook dat kan een beetje een Italiaanse kok best lekker maken, is het idee.
 
Deze maand werd vanaf Cape Canaveral Lavazza in de ruimteeen ruimtecapsule gelanceerd met aan boord speciale koffie en apparatuur om koffie te maken in de ISS. Het apparaat, de ISSpresso is door het bedrijf Argotec uit Turijn met hulp van Lavazza (ook Turijn) en het Italiaanse ruimtevaartinstituut uit Rome ontwikkeld. Achter het idee om ook in de ruimte lekker koffie te zetten zit een ingewikkeld experiment waarbij fysici erachter willen komen hoe vloeibare goedjes afhankelijk van hoe ze in elkaar zitten zich daar boven, onder hoge druk en temperaturen gedragen. 
 
De ISSpresso maakt met koffiecapsules (er moeten concessies worden gedaan in een baan rond de aarde) ‘de typische Italiaanse espresso’, zo zegt Argotec. ‘We testen hoe het in een gewichtloze situatie werkt om Italiaanse en Amerikaanse koffie te maken en hoe het apparaat schoon kan worden gemaakt.’ Er wordt ook getest met verschillende koffieblends. En het gaat er ook om dat de astronauten het iets prettiger krijgen aan boord. ‘Ze hoeven zich met een verse koffie in de hand niet meer zo ver van huis te voelen.’
 
Echt ‘cosy’ is het er overigens niet. De koffie gaat niet in een kopje, maar een plastic zakje waar het dan uit te zuigen is. Er een dagelijkse ‘pausa caffè’ van maken zoals overal in Italië gebeurt,  zit er voor Cristoforetti niet in. Er zijn maar 15 capsules de ruimte ingeschoten. En ze moet nog meer dan een maand blijven. Er is koffie met de sterren, maar dan wel op rantsoen.