0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Koffiecentrale Blog / Tips en Trucs

Ontmoet onze koffiespecialisten Specialisten

Vijf stappen voor een perfecte cappuccino

Door Saskia ter Welle | 15 jan. 2015 11:14:37 | Labels: cappuccino

In Nederland worden - in tegenstelling tot in Italië- opvallend veel op espresso gebaseerde melkdranken gedronken. Drinken de Italianen een cappuccino tot elf uur ’s morgens, Nederlanders drinken een latte of cappuccino de hele dag door.  

Hoe maak je nu de perfecte cappuccino? Hoe zorg je ervoor dat jouw cappuccino die heerlijke mix wordt van melk, melkschuim en espresso, die in je mond blijft zingen, nog lang nadat de laatste slok naar binnen is gegleden?

Doe maar gewoon ..?
Wanneer we bij het maken van een cappuccino te werk gaan als een ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ type, dan wordt het niks! Dan gooi je koffie met een dot schuim en warme melk in een beker en klaar is kees. 

Fluweelzacht
Nee … voor die perfecte, fluweelzachte cappuccino moet je met passie te werk gaan. De volgende stappen helpen je bij het maken van de perfecte cappuccino:

Stap 1
Zet een espresso in een cappuccinokop. De vorm van de binnenkant van de kop is essentieel voor die fase van menging van melk en koffie. Kies daarom een kop met een ronde bodem. 

 

 

Stap 2
stap2Gebruik volle, koelkast-koude melk. Jarenlang gebruikte ik magere melk maar creëerde daarmee alleen maar melk met veel lucht. Dit is melk die je kunt ‘scheppen’, maar die zich niet kan mengen met de espresso. Volle melk heeft precies de juiste verhouding tussen eiwitten en vetten om dat heerlijk zachte microschuim te kunnen vormen. Bovendien carameliseren de melksuikers onder invloed van de warmte en geven zo een zoete smaak aan de melk, zodat suiker toevoegen overbodig wordt.  

Stap 3
Voor microschuim heb je voldoende stoomkracht nodig. Een goed espressoapparaat levert je de kracht die nodig is om piepkleine luchtbelletjes in de melk te maken. 

 

 

Stap 4
Maak er een gewoonte van om de melk na het opschuimen een aantal keren over te schenken in een andere kan. Hierdoor mengen melk en schuim zich optimaal en worden samen een vloeibaar geheel.

  

 

Stap 5
stap5Het is de kunst om de melk in één beweging door te schenken wanneer je de melk aan de espresso toevoegt, zodat melk en koffie zich mengen.

 

 

Oefening baart kunst
Voel je je nog onzeker in het maken van mooi melkschuim? Vind je het zonde om te oefenen en de ‘mislukte melk’ weg te gooien? Dan kun je je kunsten oefenen met koud water en een drupje afwasmiddel: het geeft hetzelfde effect!

Ik wens je veel warme momenten van samen genieten van een heerlijke cappuccino. Met deze tips zal dat zeker lukken. Succes!