0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Koffiecentrale Blog / Tips en Trucs

Ontmoet onze koffiespecialisten Specialisten

Italiaanse charme: of hoe je in Frankrijk een goede espresso bestelt

Door Saskia ter Welle | 14 jul. 2014 13:26:58 | Labels: frankrijk espresso italie parijs

De Fransen drinken koffie. Ze drinken het graag en veel. Elke morgen een ‘petit café’, staand aan de bar, of zittend in de zon op het plaatselijke terras, hoort voor veel Fransen tot het dagelijks ritueel. De Fransen hebben daarvoor dan ook fantastische apparatuur: professionele espresso-apparaten sieren zelfs het eenvoudigste etablissement. 
 
En toch … die ‘petit café’ haalt het niet bij de Italiaanse espresso. Vlak van smaak en waterig blijf ik na het drinken ervan achter met een gevoel van gemis. Ik mis de fluwelige textuur en de hoge densiteit van een goed gezette espresso, die zo heerlijk blijft hangen in je mond. 
 
Elke keer als ik voor zaken in Parijs ben, probeer ik nieuwe adressen te vinden waar de koffie op Italiaanse manier wordt gezet. Het blijven tot nu toe uitzonderingen, die ondanks de tips die ik verzamel via internet, vaak moeilijk te achterhalen adressen blijken te zijn.
 
Nu was ik afgelopen weekend in Colmar, een stad in de Elzas, waar ik met mijn man en een groep privé piloten een sociaal event bijwoonde met een interessant programma. Cultureel, culinair en heel ontspannen. Het leuke van dit soort evenementen is, dat je mensen met totaal verschillende achtergronden ontmoet uit verschillende landen van Europa.
 
Na afloop van een maaltijd, kwam de ober langs om te vragen of wij nog koffie wilden? Natuurlijk wilden wij dat. En nu komt de truc: hoe je in Frankrijk een espresso bestelt! 
 
De vrouw die naast mij zat gooide al haar charmes in de strijd. Hoewel niet uit Italië afkomstig, sprak ze wel een mondje Italiaans en had zij een Italiaans uiterlijk: donkere lokken, fijne gelaatstrekken en een olijfkleurige huid. Met een stalen gezicht sprak zij deze woorden: 
 
“Monsieur, ik kom uit Italië (klein leugentje om bestwil?), en u begrijpt dat ik  heel graag een goede espresso drink (knipperend met de ogen). Kunt u dat voor mij regelen?” 
 
Hoewel ik meteen eraan toevoegde dat ik ook graag zo’n heerlijke espresso wilde, evenals al onze tafelgenoten, was zij de enige die een speciale espresso kreeg geserveerd …! 
 
Zo doe je dat dus. Mijn advies aan alle donkerharige vrouwen? Probeer het uit! Het is de moeite waard, is het niet vanwege de koffie, dan wel vanwege de extra aandacht! :)
 
Heb jij tips voor goede adressen in Parijs voor Italiaanse espresso? Deel ze hieronder: