0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Caffè, de flexibele kennismaking

Door Maarten Veeger | 22 sep. 2014 13:33:00 | Labels: italie caffe bella figura twee euro

Wat doe je als je iemand wilt of moet leren kennen? Maar als je nog niet zo goed weet of die persoon een interessante of gewoon hartstikke leuke vent of vrouw  voor je professionele netwerk kan zijn? Je wil er best wat tijd voor uittrekken om daar achter te komen. Maar als je het na vijf minuten wel weet wat voor vlees je in de kuip hebt, dan wil je ook weer weg.
 
In Nederland bombardeer je zo’n kennismaking meteen tot iets formeels door op kantoor de afspraak te maken.  Heel saai wellicht ook. Alternatief is een lunch. Maar als je na het eerste slokje van de verse jus al weet dat je niets aan de ander hebt, moet je nog dat soepje en broodje samen door zien te komen.  Een biertje zou sneller kunnen, maar dat klinkt wel meteen heel amicaal. En na een eerste biertje, moet er wel een tweede komen. Dat kost tijd. En hoofdpijn. En het kan voor de meeste beroepsgroepen niet zonder meteen gefronste wenkbrauwen te krijgen voor vijven.
 
Italië heeft er de beste methode ter wereld voor. Un caffè al bar. Ofwel, samen een espresso, macchiato of cappuccino drinken in het café.  Het is een ultraflexibele methode voor een eerste kennismaking. Ieder café in Italië heeft een bar om aan te staan. Barkrukken zijn er niet. 
 
Daar aan de bar bestel je een koffie. Dan kan van zes uur in de morgen tot zes uur in de avond zonder op te vallen: iedereen drinkt namelijk koffie de hele dag door.  En genietend van de beste espresso kun je snel een indruk opdoen van je gesprekspartner. Klikt het, dan kun je  nog voordat de espresso er is voorstellen er even lekker bij te gaan zitten aan de tafeltjes verderop in de zaak. Je ziet, het is razendsnel oordelen en handelen; echt Italië dus. Kop erbij alsjeblieft. Gelukkig helpt de koffie.
En als het dan klikt dan wordt de koffie je vast aangeboden. Schakel dan door en nodig hem of haar meteen uit voor een tweede koffie volgende week of zo. Dan kun jij die keer mooi betalen. Of haal uit en nodig  uit voor een lunch. En zo verder. Bij elkaar op kantoor (of thuis) komen kan altijd nog.
 
En ook als je voor of net na de eerste slok Italiaanse koffie al weet dat je deze persoon niet meer wilt zien, is er een galante oplossing:  je biedt aan om te betalen of beter nog: je betaalt snel bij de kassa en zonder wat te zeggen maar wel zodat de ander het ziet.  En zegt dat je weer snel naar kantoor door moet. Geen tijd verloren want een caffé drinken moest je toch. "Bella figura" gemaakt. En weer wat wijzer geworden over een medemens. Voor in totaal twee euro.