0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Italiaanse koffiecode, deel 1

Door Saskia Balmaekers | 23 dec. 2013 10:22:00 | Labels: Italië gebruiken koffiecode

Als je in Italië een caffè bestelt, krijg je geen kop koffie zoals die in Nederlandse cafés en restaurants geserveerd wordt. Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.

Wil je een trendy kopje koffie drinken, vraag dan om un caffè al vetro, een espresso in een glaasje. Later op de dag kun je natuurlijk ook je toevlucht nemen tot een caffè corretto, een espresso met een scheutje likeur. Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso.

Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo. Tijdens het bereiden van deze koffievariant laat de barista extra water door de machine lopen, zodat de koffie minder sterk wordt. Vind je dit brouwsel nog steeds veel te sterk, dan kun je altijd nog je toevlucht nemen tot een caffè americano. Nadat de koffie door de machine is gegaan, wordt er nog een flinke hoeveelheid heet water aan toegevoegd. Vaak krijg je na het bestellen van een caffè americano een espresso met een kannetje heet water, zodat je zelf de sterkte van je koffie kunt bepalen. Eigenlijk krijg je dus een aangelengde espresso.

Let wel: een echte Italiaan zal nooit een caffè americano bestellen, deze koffie is – zoals de naam al zegt – echt een drankje voor Amerikanen en andere buitenlanders.