0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

10x bijzonder koffie drinken in Florence

Door Saskia Balmaekers | 1 jun. 2016 14:00:00 | Labels: Florence

Schrijver, journalist en blogger, maar bovenal Italiëkenner Saskia Balmaekers van Ciao Tutti bezoekt voor ons 10 speciale adressen in Florence om een kopje koffie te drinken ...

Historische caffè aan het Piazza della Repubblica

De bekendste cafés in Florence liggen aan het Piazza della Repubblica. Ze bestaan al meer dan honderd jaar en maken nog elke dag talloze kopjes cappuccino en espresso. De bekendste drie zijn Caffè delle Giubbe Rosse, dat is genoemd naar de rode jasjes die de obers er dragen, Caffè Gilli, dat al bestaat sinds 1733, en Caffè Paszkowski, dat ooit is ontstaan als een bierlokaal maar dat later internationale beroemdheid vergaarde als muziekcafé.

Gilli, een muziekcafé in FlorenceGeen van deze cafés is goedkoop als je op het terras neerstrijkt; dan betaal je al gauw zes euro voor een cappuccino, maar voor een ‘historische koffie’ is dat eigenlijk geen geld. Bovendien betaal je aan de bar hetzelfde bedrag als elders in de stad. Zeker als je weet dat beroemde schrijvers (onder wie de Nederlandse Louis Couperus) elkaar hier regelmatig ontmoetten om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen, moet je hier echt even heen!

Coffee with a view

Magnifiek: IJskoffie op dakterras met uitzicht over Florence

Op de bovenste verdieping van het warenhuis La Rinascente, eveneens op het Piazza della Repubblica, vind je een heerlijk dakterras waar je een caffè shakerato (ijskoffie) kunt bestellen (let wel: je betaalt hier de terrasprijs). Het prachtige uitzicht op de koepel van de Duomo, de stad aan je voeten en de omliggende heuvels is onbetaalbaar!

Op de koffie bij David

Wil je het Piazza della Signoria in alle rust in je opnemen? Strijk dan neer op het terras van Rivoire, een van de oudste koffiezaken van de stad, met niet alleen een schitterend interieur maar ook en vooral goede koffie, overheerlijke chocolademelk en aanlokkelijke taartjes en chocolaatjes. Het is niet goedkoop als je hier gaat zitten, maar als bonus krijg je een prachtige kijk op David!

Espresso met balsamico

Ooit espresso met balsamico geproefd? Bij Caffè Chiaroscuro (Via del Corso) kan het! Laat je verrassen door de enorme keuze aan bijzondere koffiesoorten, al kun je er natuurlijk ook ‘gewoon un caffè bestellen!

Kunst in je koffie

De állermooiste cappuccino van Florence wordt gemaakt door Marco van News Café (Via del Giglio 59), in de wijk San Lorenzo. Hij tovert met vaardige hand de koepel van de Duomo of de Ponte Vecchio in het cappuccinoschuim.

Kunst in je cappuccino, door Marco van News CaféKunst-Koepel van Florence in het cappuccinoschuim

Koffie & kerkgevels

Hoewel Brunelleschi een ontwerp voor de façade van de Santo Spirito maakte, is dit nooit uitgevoerd. Na al die eeuwen is de voorgevel dus nog steeds vooral heel kaal. Op de muren van Caffè Ricchi, een koffiebar annex museum aan het Piazza di Santo Spirito, vind je een keur aan fantasievolle ontwerpen voor de gevel van de kerk, variërend van het logo van Gucci tot een trotse pauw, van een vrolijk gekleurde regenboog tot een bord spaghetti met tomatensaus.

Koffie bij een voormalig kunstenaar

In Volume (Piazza di Santo Spirito) zat tot een aantal jaar terug nog een houtsnijder en dat zie je aan alles. De grootste tafel is een oude werkbank (inclusief bankschroef!), de muren worden bedekt met houtsnijwerken en een zaagmachine dient als decoratie.

In Volume bij Pianzza di Santo Spirito zie je huitsnijwerkenBij Volume

Op de koffie bij Cavalli

Een modieus adres is het café van modeontwerper Roberto Cavalli (Via della Spada 10/r). Al in 1815 werd Casa Giacosa opgericht, een Florentijns koffiehuis waar je uitgebreid kon genieten van koffie, thee en gebakjes. Roberto Cavalli kocht het en liet er een modern, stijlvol café van maken, waar Florentijnen en toeristen zich nog steeds graag te goed doen aan een kop koffie en iets lekkers.