0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Koffie met uitzicht

Door Saskia Balmaekers | 7 apr. 2014 12:55:00 | Labels: terras koffie italie

De vijf fijnste terrassen in Italië
Het is voorjaar! Tijd voor een stedentrip naar een van de pareltjes die Italië rijk is. Rome, Florence, Venetië, Siena… ze zijn nóg prachteriger dan anders als de warme lentezon de gevels verwarmt, de eerste zwaluwen over de pleinen scheren en alle bomen volop in bloei staan.

Speciaal voor Koffiecentrale tipt Italiëkenner Saskia Balmaekers de vijf fijnste terrassen in Italië, voor een cappuccino, espresso of shakerato (ijskoffie met desgewenst een scheutje alcohol).

Koffie aan zee
We beginnen in Trieste, de Italiaanse hoofdstad van de koffie. Trieste is onder andere de thuisbasis van illy en je vindt er veel historische en literaire cafés. Strijk met een cappuccino neer op het terras van Caffè degli Specchi aan het prachtige Piazza dell’Unità, het grootste plein aan het water dat je in Europa zult vinden. Liever snel een espresso aan de bar? Ga dan naar Caffè Pirona, waar James Joyce zijn Ulysses schreef.

Beroemde schrijvers en kunstenaars
Ook in Florence hebben de mooiste terrassen een link met literatuur. De bekendste cafés van de stad vind je aan het Piazza della Repubblica. Sommige bestaan al meer dan honderd jaar, zoals het Caffè delle Giubbe Rosse, dat is genoemd naar de rode jasjes die de obers er dragen. Saskia’s favoriete plek is Caffè Gilli, dat al bestaat sinds 1733 en waar in 1951 de beroemde foto van Ruth Orkin American Girl in Italy is geschoten. Zeker als je weet dat beroemde schrijvers (onder wie de Nederlandse Louis Couperus) elkaar hier regelmatig ontmoetten om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen, moet je hier echt even heen!

TIP! Op de bovenste verdieping van het warenhuis La Rinascente, eveneens op het Piazza della Repubblica, vind je een heerlijk dakterras waar je iets kunt drinken. Het prachtige uitzicht op de koepel van de Duomo, de stad aan je voeten en de omliggende heuvels is onbetaalbaar!

La vita è bella!
Genieten van het leven doe je vanzelf bij Caffè dei Costanti in Arezzo. Dit café is bekend van de film La vita è bella. Het leven is hier vooral mooi als je op het terras in de schaduw van de Basilica di San Francesco kunt genieten van je cappuccino, espresso of macchiato.

Het mooiste plein ter wereld
Toegegeven, elders in Siena kun je vast betere koffie vinden, maar dit keer is het het uitzicht dat telt. Je drinkt immers niet elke dag een cappuccino op het mooiste plein ter wereld, zoals het schelpvormige Piazza del Campo in Siena ook wel genoemd wordt. Twee keer per jaar (op en rond 2 juli en 16 augustus) wordt het plein ingenomen door paarden, tijdens de Palio, maar op alle andere dagen is het een prachtig toneel vol oude dametjes, spelende kinderen, koerende duiven om de fontein en toeristen die ademloos naar al het moois staren.

In de zevende hemel
In Rome vind je tal van pleinen waar je op een terrasje kunt genieten van een cappuccino én een prachtig uitzicht. Het Piazza Navona, Piazza della Rotonda (bij het Pantheon), Piazza del Popolo ... allemaal hebben ze hun eigen charme. Voor het meest bijzondere uitzicht ga je echter naar het terras boven op de Engelenburcht, op een van de bovenste verdiepingen. Hier drink je je koffie met uitzicht op de koepel van de Sint-Pieter en met de Engelenbrug en Rome aan je voeten.

P.S. Geen van deze cafés is goedkoop als je op het terras neerstrijkt; dan betaal je al gauw zes euro voor een cappuccino. Voor een bijzondere koffie met uitzicht, waar je echt even de tijd voor neemt, is dat het zeker waard, maar wil je genieten van de bijzondere sfeer in de cafés zonder veel te betalen, bestel en drink je koffie dan gewoon aan de bar. Net als elders betaal je dan slechts circa € 1,50 voor een kopje koffie.