0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Chocoladesoufflé met koffiesabayon

Door Saskia Balmaekers | 19 aug. 2022 09:15:12 | Labels: recept

Het perfecte toetje voor Pasen, deze fluweelzachte soufflé met chocolade en koffie!
Voor 4 soufflés (of voor 6 kleinere porties na een heel uitgebreid diner) heb je nodig:

120 gram pure chocolade,
250 ml melk,
3 eetlepels maïzena,
4 eieren,
55 gram fijne kristalsuiker,
boter (om in te vetten) en poedersuiker,

Voor de sabayon:

5 eieren,
85 gram fijne kristalsuiker,
3 theelepels gemalen koffie en
2 eetlepels amaretto

Verwarm de oven voor op 190 °C. Breek de chocolade in stukjes en splits de eieren. Meng een beetje melk en de maïzena in een kom door elkaar, tot een gladde massa. Verwarm de rest van de melk in een steelpannetje en roer hier de chocolade door. Laat de chocolade op laag vuur smelten (blijf goed roeren) en meng de chocolade dan door het maïzenamengsel.
Doe het mengsel dan terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes doorkoken. Haal dan het pannetje van het vuur en meng er één voor één vier eierdooiers door. Dek af en laat een beetje afkoelen.

Doe de vier eiwitten in een grote kom en klop ze tot er zich pieken vormen. Meng er dan voorzichtig de suiker door en klop de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig door het chocolademengsel.

Vet 4 (of 6) soufflébakjes in met boter, bestrooi met wat kristalsuiker en schep er een flinke lepel van het chocolademengsel in. Bak de soufflés circa 35 minuten in de oven, tot ze goed gerezen zijn en lichtjes bewegen als je tegen de bakjes tikt. Dit luistert nauw, dus blijf in de buurt om regelmatig te controleren of de soufflés al goed zijn.

Haal de soufflés als ze gaar zijn uit de oven en laat ze even afkoelen. Maak dan à la minute de sabayon door 2 losgeklopte eieren, 3 eierdooiers de koffie, de kristalsuiker en de amaretto te mengen in een steelpannetje. Klop dit op laag vuur tot een mooie, gladde saus.

Bestuif de soufflés met poedersuiker en serveer ze met de sabayon - én met een espresso!

Fijne paasdagen ;-)